вторник, 25 марта 2014 г.

Рекомендації батькам щодо виховання дитини

1. Любіть свою дитину такою, якою вона є, а не за її досягнення та успіхи.

2.  Не порівнюйте її з іншими дітьми. Порівнюйте її з самою собою (такою, якою вона була вчора і, можливо, буде завтра).

3.  Не слід постійно турбуватися про дитину, намагатися постійно оберігати її від можливих небезпек, які часто є надуманими. Сподівайтеся, що вона зможе самостійно подолати життєві труднощі.

4. Не сваріть, а тим паче не ображайте дитину в присутності чужих людей. Поважайте почуття і думки дитини. На скарги з боку оточення відповідайте: «Дякую, ми вдома обов'язково поговоримо на цю тему».

5. Засуджуйте не саму дитину, а її вчи­нок.

6. Навчіть дитину розповідати про свої проблеми. Обговорюйте з нею конфліктні ситуації, які виникають з однолітками і дорослими. Щиро цікавтесь її думкою, тільки так ви зможете сформувати в неї пра­вильну життєву позицію.

7. Постійно спілкуйтеся з дитиною. Нехай вона розповість вам, як провела день, з ким гралася, що було у школі тощо. Слухайте уважно, ставте запитання, щоб дитина від­чувала, що це вам справді цікаво.

8. Допомагайте дитині виконувати те, що вона поки що не вміє робити сама. Ніколи не відмовляйте їй зі словами: «Я теж цього не вмію робити».

9. Не розхвалюйте дитину але й не забу­вайте її заохочувати, коли вона цього заслуго­вує. Хваліть словом, усмішкою, ніжністю, а не відкупайтеся заохоченнями (купівля нової іграшки або солодощів). Пам'ятайте, що похва­ла, як і покарання, має відповідати вчинку.

10. Підтримуйте вдома чіткий розпоря­док дня. Час прийому їжі, виконання домаш­ніх завдань і сну має відповідати цьому роз­порядку.

11. Не намагайтеся все зробити за дити­ну, дайте їй свободу. Пам'ятайте, що дитина потребує не стільки самостійності, скільки права на неї.

12. Проводьте дозвілля разом з дитиною. Залучайте дитину до обговорення сімейних проблем, вислуховуйте та обговорюйте її думку.

13. Допомагайте дитині розвивати її зді­бності.

14. Не формуйте взаємини на заборонах. Завжди пояснюйте причини ваших вимог, якщо можливо, запропонуйте альтернати­ву. Повага до дитини зараз — фундамент поважливого ставлення до вас у теперіш­ньому й майбутньому.

15. Будьте терпимими до вашої дитини.

Комментариев нет:

Отправить комментарий